Na jugu Srbije, tamo gde su dani dugi, a zemlja bogata i sunce zlatno, rađa se paprika posebnog imena i još posebnijeg ukusa – Kurtovska kapija.

Ova autohtona sorta nije samo paprika – ona je srce svakog dobrog ajvara, znak prepoznavanja domaće trpeze i simbol kraja koji zna da čuva ono što vredi. I ako nas pitate, nije slučajno što ima oblik srca.

U plodnim kotlinama Jablaničkog okruga, na oko 800 hektara zemlje, Kurtovska kapija se i danas uzgaja pažljivo – uz strpljenje, znanje i iskustvo koje se prenosi generacijama. Od toga je svega 200 hektara pod plastenicima, jer ovde se i dalje veruje u sunce, zemlju i vreme. Klima, kvalitet zemljišta i domaćinska ruka daju ovoj paprici ono što je čini posebnom – robusnu građu, bogat mesnati deo, tanju peteljku u tamnijoj nijansi i, pre svega, slatkast, pun ukus koji se pamti.

Uzgoj paprike u ovim krajevima ima dugu istoriju. - Vranje - 1897-1898. godina Francuska misija Cuverville je snimila grupu trgovaca i njihove paprike.

U Žutom listu znamo da dobra paprika ne dolazi iz velikih pogona, već sa malih imanja i iz bašti u kojima se radi s ljubavlju. Zato već godinama sarađujemo sa lokalnim proizvođačima i gazdinstvima, porodicama koje poznaju ovu sortu bolje nego iko. Znamo ko bere papriku, kada je najbolje vreme za preradu, i kako da svaka tegla zadrži onaj miris koji podseća na zimu, toplu peć i porodična okupljanja.

Žuti list ajvar i Mezetluk duguju svoj prepoznatljiv ukus upravo Kurtovskoj kapiji. U svakom zalogaju krije se bogatstvo vitamina – C, A, B i E – kao i minerala poput kalijuma, fosfora i gvožđa. Ali ono što nas najviše vezuje za ovu sortu nije samo njena nutritivna vrednost – već činjenica da je ona deo naše priče, naše misije da očuvamo tradiciju i damo joj mesto u današnjem vremenu.

Zato kažemo da nismo samo proizvođači. Mi smo čuvari – čuvamo Kurtovsku kapiju, čuvamo male proizvođače, čuvamo domaće recepte i svaki teglicu punimo pažnjom, kao nekada.